مقدمه
آزمایشها کلا نشان میدهد که دمای سطح ناهید تقریباً بطور یکنواخت حدود ۷۳۷ کلوین است. از سوی دیگر میدانیم که بیشترین میزان گازهای متشکله جو زهره به دی اکسید کربن تعلق دارد. راستی این چنین اختلاف میان زمین و ناهید از چیست؟
تفاوت زمین با ناهید
مراحل تشکیل و رویش زمین و ناهید باهم شبیه است. از سوئی مقدار دی اکسید کربن موجود در جو ناهید با مقداری دی اکسید کربن در سنگهای سطح زمین نیز کمابیش برابر است. از طرفی مدار گردش ناهید به دور خورشید نزدیکتر از مدار گردش زمین است و بالطبع دمای بیشتری از خورشید دریافت میدارد و نتیجتاً موجبات پیدایش اثر گرمخانهای را در زهره فراهم میسازد.
البته وجود گاز دی اکسید کربن در جو ناهید را نباید تنها پدید آورنده اثر گرمخانهای به شمار آورد. بلکه کار مزبور فقط ۵۵ درصد به بخار آب موجود در جو ارتباط دارد. ۵ درصد به دی اکسید گوگرد و ۱۵ درصد بقیه به توده ابرهای انبوه ناهید وابسته است. شرایطی که محیط ناهید را به چنین دوزخ مرگباری مبدل ساخته است، میتواند در آینده زمین نیز صدق نماید.
طبیعی است عدم رعایت نکات مربوط به بهداشت محیط زیست و آلایش آن از راه کاربرد هر چه بیشتر سوختهای سنگوارهای (ئیدروکربن ها) و دیگر مصنوعات تولید کننده دی اکسید کربن (مانند اسپریها) ، روز به روز بر میزان گاز دی اکسید کربن جو زمین خواهد افزود و موجبات پیدایش اثر گرمخانهای را به مرور فراهم خواهد ساخت. بر ماست تا از بجای گذاردن مقدمات چنین میراث مرگباری سخت بپرهیزیم و این حقیقت را که زمین فقط به نسل حاضر تعلق ندارد.
جریانهای جوی ناهید
بدون تردید یکی از شگفتیهای جو ناهید سرعت چرخش ابرهای فوقانی آن است. ابرهای مزبور که ۴ روز یک بار به دور محور ناهید میچرخند، وقتی با چرخش خود سیاره که هر ۲۴۳ روز یک بار انجام میشود، مقایسه گردد، از سرعت فوق العاده زیاد آنها حکایت میکند. بدینسان سریعترین چرخش سیارات منظومه شمسی را به لایههای فوقانی جو ناهید اختصاص میدهد.
چگونگی مکانیسم چرخش سریع ابرهای مزبور را احتمالاً بایستی از جذب تمام انرژی خورشیدی بوسیله ابرهای فوقانی جو ناهید ناشی دانست. عکسهای روشنی که از سیاره ناهید گرفته شده ، جزئیات نسبتاً زیادی از چگونگی ساختار ابرهای ناهیدی را مشخص میسازند و پیچها و چرخهها و گردبادهای نسبتاً زیادی را در جو ناهید نشان میدهند.
پیچههای عظیم جو ناهید غالباً به شکل حرف کشیدهای که همانند کمربندی گرداگرد سیاره را در بر گرفته است، خودنمائی میکنند. وجود عارضه مزبور جریان نیرومند بادهائی را که از سوی خاور و باختر در وزیدن هستند، بیان میدارد. سرعت بادهای مزبور در لایههای مختلف جو ناهید متفاوت است و متناسب با ارتفاع آنها افزایش مییابد.
بطوری که در لایههای فوقانی به حدود ۱۰۰ متر در ثانیه و در ارتفاع و ۵۰ کیلومتری به ۵۰ متر در ثانیه و سرانجام در سطح سیاره به چند متر در ثانیه میرسد.
از دیگر ویژگیهای این بادها که از خاور به باختر جریان دارند، این است که در دو طرف خط نیمگان (استوا) و بصورت مارپیچ رو به قطب قرار گرفتهاند.
ابرهای ناهید
ابرهای زهره که در ارتفاع ۷۰ کیلومتری سطح سیاره قرار دارند، دارای رنگی مایل به زرد هستند و فاقد بخار آب میباشند و سطح آنها را قشر تیرهای از قطرات اسید سولفوریک پوشانیده است. پیامهائی که از سفینههای ونرا ۱۱ و ۱۲ دریافت شده ، گویای آن است که در مدت زمانی کوتاه حداقل ۲۵ بار رعد و برق در ناهید بوقوع پیوسته و گوش زمینیان را با صدای توفانهای ناهید آشنا ساخته است، اما منشاء آنها که گاه با فعالیتهای آتشفشانی توأمند، هنوز بدرستی روشن نیست.
منبع:http://daneshnameh.roshd.ir
دیدگاهها بسته شدهاند.