مقدمه
تماشاگران آسمان در قدیم فقط پنج ستاره را می شناختند و تنها پس از کشف تصادفی سیاره اورانوس توسط هرشل در سال ۱۷۸۱ میلادی بود که ستاره شناسان جستجوی سیارات دیگر را آغاز کردند. با این حال اولین سیارک کشف تلسکوپی دیگری بود که بطور اتفاقی در اول ژانویه ۱۸۰۱ توسط جوزیه پیاتسی (۱۸۲۶-۱۷۴۶) انجام شد. این سیارک ، که نوع آنها را گاهی سیاره وچک نیز مینامند، در همان موقع سرس نامگذاری شد. اندکی بعد سیارکهای بیشتری کشف شدند، ولی معلوم شد که سرس با قطر ۹۹۵ کیلومتر (۵۹۲ مایل) بزرگترن آنهاست. در مواقع معینی با آگاهی از مکان دقیق سرس ، این سیارک را میتوان بدون تلسکوپ بصورت گذرا رؤیت کرد.
سیارکهای شناخته شده
تا کنون هزاران سیارک شناخته و نامگذاری شدهاند. اکثر آنها بر روی کمربندی که کمربند یا منطقه سیارکها نامیده میشود به دور خورشید در گردش هستند. این کمربند بین مریخ و مشتری قرار دارد. با وجود این برخی از سیارکهای کوچک به قطر یک کیلومتر (یک مایل) و یا در این حدود ، دارای مدارهایی با خروج از مرکز بزرگ هستند. سیارکهای دارای این نوع مدار به داخل مدار مریخ نیز کشانده میشوند. برخی از سیارکها حتی به داخل مدارهای زمین ، زهره و عطارد نیز نفوذ میکنند. یکی از این سیارکها ایکاروس نام دارد. این نام از یک شخصیت افسانهای یونان گرفته شده است. این فرد به نزدیک خورشید پرواز کرد و در نتیجه بالهای مصنوعیاش ذوب گردید.
بزرگترین سیارک منظومه شمسی
بزرگترین سیارک منظومه شمسی سرس با قطر حدود ۹۶۰ کیلومتر است. این اولین سیارکی بود که در منظومه شمسی کشف شد . سرس در حال حاضر از قدر ۹ در صورت فلکی میزان قرار دارد. برای پیدا کردن آن ستاره قدر چهارم گاما – میزان را در آسمان پیدا کنید. از آن به سمت جنوب حرکت کنید تا به ستاره سه تایی زتا – میزان برسید و به اندازه نصف این فاصله ادامه دهید تا به سیارک سرس برسید.
در ناحیهای از آسمان که سرس قرار دارد ستاره دیگری جلب توجه نمیکند و میتوان آن را با یک نگاه تیز تشخیص داد. با مشاهده آن در روزهای متوالی میتوانید متوجه حرکت آن در زمینه آسمان شوید. برای اینکه مطمئن شوید میتوانید از سرس و ستارگان اطراف طراحی کنید و چند روز بعد همین کار را انجام دهید و طراحیهای خود را باهم مقایسه کنید. وستا درخشانترین سیارک منظومه شمسی است. این سیارک چهارمین سیارکی بود که کشف شد. اولبرس در سال ۱۸۰۷ میلادی این سیارک درخشان را کشف کرد. جالب آنکه در حالت مقابله امکان مشاهده وستا با چشم غیر مسلح وجود دارد. قطر آن ۵۳۰ کیلومتر است.
سیارکهای برخوردی با زمین
در گذشته سیارکهای کوچکی با زمین برخورد کردهاند. حفره شهابسنگی بزرگ در آریزونا در اثر چنین برخوردی ایجاد شده است. تخمین زده می شود که حدود ۵۰۰۰۰ سیارک در اطراف خورشید در گردشند. بیشتر این سیارکها تکه سنگهای کوچک هستند. بعضی از آنها شکل نامنظمی دارند و حداقل یکی از آنها به نام کتور به صورت یک شی دوقلو است (ستاره دوتایی). اطلاعات بیشتر درباره سیارکها از مأموریتهای فضایی آینده بدست خواهد آمد.
هایابوسا و ارمغانی از سرزمین سیارکها
در فاصله ۳/۱ واحد نجومی از زمین سیارکی قرار دارد که اکنون کانون توجه جامعه علمی است. این سیارک ایتوکاوا نام دارد و میزبان فضاپیمای ژاپنی هایابوسا بوده است. به جرأت میتوان گفت که پروژه هایابوسا یکی از مهمترین برنامههای فضایی است که در صورت موفقیت میتواند مقداری از مواد سطح سیارک ایتوکوا (۲۵۱۴۳) را در اختیار دانشمندان قرار دهد. فضاپیمای مزبور در تاریخ ۱۹ اردیبهشت ۱۳۸۲ به فضا پرتاب شد و اکنون در نزدیکی سیارک ایتوکاواست.
۲۵ نوامبر ۲۰۰۵ – ساعت ۷:۳۰ دقیقه بامداد به وقت ژاپن فضاپیمای هایابوسا برای مدت کوتاهی با سیارک فوق از نزدیک ملاقات کرد. این فضاپیما توانست با نهایت دقت در محلی که از قبل پیش بینی شده بود (دریای موسس) خود را با سطح سیارک مماس کند، موقعی که هایابوسا به فاصله جند متری از سطح سیارک رسید گوی فلزی تانتالیوم ۵ گرمی خود را به سطح سیارک با سرعت ۳۰۰ متر بر ثانیه شلیک کرد. در کسری از ثانیه (۰٫۲) گلوله با سطح برخورد کرده و به دنبال آن مقدار قابل توجهی گرد و غبار به محیط اطراف پراکنده شد. بخشی از این مواد توسط سیستم جمع آوری تمام خود کار هایابوسا جمع آوری و وارد محفظه اصلی آن گردید.
یوشیرو کاواگوچی یکی از مسئولین عالی رتبه سازمان کاوشهای فضایی ژاپن ( JAXA) اعلام داشت که با وجود مشکلاتی که در حین مأموریت بوجود آمد و علیرغم قطع ارتباط فضاپیما ، عملیات نمونه برداری از سیارک به خوبی صورت گرفته است و ذرات برداشته شده از سیارک در نهایت امنیت قرار دارد. اکنون هایابوسا آماده بازگشت به زمین است و تمامی مواد جمع آوری شده به کپسول اصلی آن الحاق پیدا کرده ، به گفته مسئولین JAXA قرار است در ماه دسامبر و یا در ماه ژوئن ۲۰۰۷ این کپسول به زمین برسد و این کپسول نمونهها در منطقه دور افتاده در حوالی جنوب استرالیا با کمک چتر نجات بر سطح زمین فرود آید.
http://daneshnameh.roshd.ir
دیدگاهها بسته شدهاند.