مجله علمی ایلیاد – گروهی بینالمللی از محققان مجموعهای از شهابسنگها را در بیابان آتاکاما یافتند؛ شهابسنگهایی که به خوبی حفظ شده بودند و باعث شد که محققان بتوانند سرعت و میزان شهابسنگهای سقوط کرده در طول دو میلیون سال گذشته را بازسازی کنند. دکتر «الکسیس دروارد» محقق دانشگاه اکس مارسی فرانسه، میگوید: «هدف ما این بود که ببینیم در مقیاسهای زمانیِ بزرگ، در حد میلیونها سال ریزش شهابسنگ به زمین چه تغییراتی داشته است.»
دکتر دروارد و همکارانش به بیابان آتاکاما رفتند تا رکوردِ زمانی شهابسنگ را بازیابی کنند. دکتر دروارد میگوید: «ما به سایت مطالعهای نیاز داشتیم که طیف گستردهای از عصرهای زمینی را حفظ کرده باشد، یعنی جایی که شهابسنگها توانسته باشند در مقیاسهای زمانیِ بزرگ محفوظ مانده باشند. اگرچه هم قطب جنوب و هم بیابانهای داغ میزبان درصد زیادی از شهابسنگهای روی زمین هستند، اما قدمت شهابسنگهای یافتشده در بیابانهای داغ یا قطب جنوب به ندرت بیشتر از پانصد هزار سال است. شهابسنگها بهطور طبیعی، به علت فرآیندهای هوازدگی، مثل فرسایش توسط باد، ناپدید میشوند؛ اما از آنجایی که خود این مکانها قدمت چندانی ندارند، شهابسنگهای یافتشده در آنجا هم جوان هستند و قدمت چندانی ندارند. بیابان آتاکاما بسیار کهن و قدیمی است و قدمت آن بیش از ده میلیون سال است. آتاکاما میزبان متراکمترین مجموعه شهابسنگها در جهان نیز است.»
محققان ۳۸۸ شهابسنگ را جمعآوری کردند و بر روی ۵۴ نمونهی سنگی ناحیهی المدانو در بیابان آتاکاما، متمرکز شدند. محققان با استفاده از تعیین قدمت دریافتند که سن متوسط شهابسنگها ۷۱۰،۰۰۰ سال است. علاوه بر این، ۳۰درصد از نمونهها بیش از یک میلیون سال و دو نمونه بیش از دو میلیون سال قدمت داشتند. تمام ۵۴ شهابسنگها کاندریتهای معمولی یا شهابسنگهای سنگی حاوی مواد معدنی دانهای بودند؛ اما شامل سه نوع مختلف نیز بودند.
دکتر دروارد میگوید: «ما انتظار شهابسنگهای جوانتری داشتیم، نه شهابسنگهایی اینقدر قدیمی، زیرا شهابسنگهای کهن به علت هوازدگی از بین میروند. اما معلوم شد که تجمع ثابت شهابسنگها برای میلیونها سال، توزیع سن را کاملاً توضیح میدهد. این قدیمیترین مجموعه شهابسنگ روی زمین است. این شهابسنگهای زمینی در بیابان آتاکاما میتوانند تحقیقات بیشتری را درمورد مطالعهی بارش شهابسنگها در مقیاسهای زمانیِ بزرگ، به دنبال داشته باشند. ما دریافتیم که بهنظر میرسد بارش شهابسنگ در طول دو میلیون سال گذشته، به لحاظ تعداد ثابت بوده؛ یعنی ۲۲۲ شهابسنگ سنگینتر از ۱۰گرم در هر کیلومتر مربع در یک میلیون سال؛ اما به لحاظ ترکیب خیر.»
این مقاله در مجلهی Geology منتشر شده است.
نوشته: SciNews
ترجمه: زهرا جهانبانی – مجله علمی ایلیاد
منبع: sci-news.com
https://iliadmag.com
دیدگاهها بسته شدهاند.