مجله علمی ایلیاد - استخراج آهن از سنگ معدن، به ۲ هزار سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد، اما هنوز تعدادی مصنوعات آهنی مربوط به عصر برنز نیز وجود دارند. بر اساس تحقیقات جدیدی که در مجلهی Archaeological Science منتشر شده است، ترکیبات مصنوعات آهنی مربوط به عصر برنز، در شهاب سنگی مشاهده شده است.
سرپرست این تحقیقات، دکتر «آلبرت جامبون»، محقق دانشگاههای کوت دازور و سوربون در فرانسه، اظهار داشت: «عصر آهن تقریباً ۱،۲۰۰ سال قبل از میلاد مسیح در آناتولیا و کاکاسوس آغاز شد، اما فرهنگهای مختلفی از ۲۰۰۰ سال قبلتر مشغول به ساخت اشیائی از جنس آهن بودند.»
وی افزود: «پس چه چیزی باعث شده است تا این مصنوعات ارزش قابل توجهی داشته باشند؟ تحقیقات اولیه نشان داد، این مصنوعات با سنگهای استخراجشده از شهاب سنگها ساخته شدهاند. این مسئله دانشمندان را به این فکر انداخت که چه تعداد مصنوعات دیگری هستند که به همین شکل ساخته شدهاند؟ ما اطلاعات موجود را جمعآوری کرده و با استفاده از طیفسنج فلوئورسنت، مجهز به اشعهی ایکس، اقدام به بررسی شیمیایی نمونهها کردیم. بررسیهای انجامشده آسیبی به نمونهها وارد نمیکرد.»
دکتر جامبون به بررسی تعدادی از مصنوعات آهنی عصر برنز پرداخت؛ مهرههای آهنی مربوط به شهر گرزه در مصر مربوط به ۳،۲۰۰ سال قبل از میلاد، خنجری مربوط به تپهی آلاجا هویوک در ترکیه مربوط به ۲،۵۰۰ سال قبل از میلاد، آویزی مربوط به روستای امالمرا در سوریه مربوط به ۲،۳۰۰ سال قبل از میلاد، تبری مربوط به شهر اوگاریت در سوریه مربوط به ۱،۴۰۰ سال قبل از میلاد، چندین مصنوع مربوط به تمدن شانگ دیناستی در چین مربوط به ۱،۴۰۰ سال قبل از میلاد و یک خنجر، گردنبند و کلاه مربوط به توتنخامون در مصر مربوط ۱،۳۵۰ سال قبل از میلاد.
بررسیها نشان داد، تمام این مصنوعات از سنگ آهنی مربوط به شهاب سنگ ساخته شده بودند. دکتر جامبون در اینباره گفت: «در زمان تشکیل اجرام آسمانی نظیر زمین، تقریباً تمام فلز نیکل به سمت هستهی آهنی مذاب کشیده شد. به همین دلیل نمیتوان فلز نیکل را در سطح مشاهده کرد. اگرچه برخی از شهاب سنگها زمانی تشکیل شدهاند که اجرام آسمانی خرد شدند. اگر این شهاب سنگها از مواد تشکیلدهندهی هسته شکل گرفته باشند، قاعدتاً باید ترکیبی از آهن و مقدار بالایی نیکل و کبالت داشته باشند. این ویژگی امکان تشخیص منبع آهن را فراهم میکند.»
جامبون گفت: «آهن در شهاب سنگ در حالت فلزی و آماده برای استفاده نیز وجود دارد. این مسئله میتواند توضیحی بر وجود مصنوعات آهنی در عصر برنز باشد. از این سو، ترکیبات آهن در سنگهای معدنی زمین باید فرآیند تقلیل، یعنی حذف اکسیژن، را بگذراند. این امر سرآغاز فرآیند گداخت در کوره بود که نقطهی آغازین عصر آهن بهحساب میآید.»
وی اینچنین پایان داد: «فرهنگهای آن عصر، یعنی عصر آهن، با فراگیری عمل گداخت، به سراغ سنگهای معدنی زمینی رفتند. زیرا این سنگها بسیار فراوان بوده و عملآوری آنها آسانتر بوده است.»
نوشته: SciNews
ترجمه: رضا کاظمی – مجله علمی ایلیاد
منبع: sci-news.com
دیدگاهها بسته شدهاند.