ژوهشها نشان میدهند که تقریباً ۱۷هزار شهاب سنگ در هر سال به سطح زمین برخورد میکنند. اما این عدد از کجا بهدست آمده است؟
تخمینهای فعلی از موادی که به سطح زمین میافتند، براساس شبکههای نظارتی شهاب سنگ روی سطح زمین هستند. اما این شبکهها بسیار محدودند. دانشمندان برای شناسایی دقیقتر میزان شهابسنگها، در قطب جنوب بهدنبال آنها میگردند. علت این است که یافتن این سنگها در زمین برفی و یخزده قطب جنوب سادهتر است.
با دانستن تعداد شهابسنگهایی که به قطب جنوب برخورد میکنند، میتوان آمار این برخوردها را برای کل زمین محاسبه کرد. اما نباید نتیجه گرفت که شهاب سنگها در قطب جنوب بیشتر سقوط میکنند. درواقع، هرچه به استوا نزدیکتر شویم، احتمال سقوط شهابسنگها بیشتر میشود.
بیشترین برخوردهای شهاب سنگ در نواحی استوایی رخ میدهند. تخمینها نشان میدهد که ریسک برخورد شهابسنگهای بزرگ در استوا ۱۲ درصد بیشتر و در قطبهای زمین ۲۷ درصد درصد کمتر از باقی نواحی زمین است.
شهابسنگها با نیروی بسیار زیادی از اتمسفر عبور میکنند و به سطح زمین میرسند. هرچه این شهابسنگها بزرگتر باشند، دهانه بزرگتری نیز از خود باقی میگذارند. دهانه شهاب سنگ «بارینگر» در ایالت آریزونای آمریکا یکی از معروفترین دهانه برخوردی است که روی زمین وجود دارد.
حدود ۵۰ هزار سال پیش، شهاب سنگی به وزن ۳۰۰ هزار تن با نیرویی برابر با ۲.۵ میلیون تن TNT به زمین برخورد کرد. در اثر این برخورد، دهانهای به قطر یک کیلومتر و عمق ۲۳۰ متر بر جای مانده است. تکههایی که از این برخورد باقیمانده، نشان میدهد که این یک شهاب سنگ آهنی بوده است. بیش از صد دهانه برخوردی روی زمین شناسایی شده که احتمالاً معروفترین آنها دهانه «چیکسولاب» در مکزیک است. با اینکه تقریباً نیمی از این دهانه در زیر آبهای خلیج مکزیک پنهان است، اما میتوان بهراحتی آن را دید.
بارش شهابی هنگام عبور سیاره زمین از میان تودهای از شهابوارهها اتفاق میافتد. در این پدیده، تعداد زیادی شهابواره در جو زمین میسوزند که درحقیقت به آنها شهاب گفته میشود. هر بارش شهابی در زمان مشخص و ناحیه مشخصی از آسمان اتفاق میافتد که به این ناحیه «کانون بارش» گفته میشود. جهت حرکت شهابها متفاوت است ولی بهدلیل دورنمای سهبعدی، برای ما چنین بهنظر میرسد که تمام شهابهایی که از یک راستا میآیند یا به عبارتی از یک نقطه گسیل میشوند.
بارشهای شهابی عموماً براساس نام ستاره یا صورت فلکی نزدیک به محل ظاهر شدن شهابها در آسمان، نامگذاری میشوند. ازجمله معروفترین بارشهای شهابی میتوان به «بارش برساوشی» اشاره کرد. این بارش شهابی محبوب را از ۲۷ تیر تا ۳ شهریور میتوانید رصد کنید. بیشینه این بارش در ۲۲ مرداد اتفاق میافتد.
منبع: دیجیاتو
دیدگاهها بسته شدهاند.