تعریف
منظور از بافت ، شکل و اندازه بلور و رابطه فیزیکی آنها با یکدیگر است که توسط میکروسکوپ مورد مطالعه قرار میگیرد. بنابراین بافت سنگ آذرین میتواند مراحل مختلف انجماد نحوه تبلور سنگ آذرین را مشخص نماید. از این رو بافت سنگهای آذرین بصورت زیر تقسیمبندی میشوند.
بافت درشت بلور
بافت درشت بلور به سنگهای آذرینی اختصاص دارد که آرام در اعماق سرد شده و همه بلورها فرصت کافی برای رشد یافتهاند. در بافت درشت بلور اندازه بلورها بین چند دهم میلیمتر تا چند سانتیمتر متغیر است. در این بافت به هیچ وجه بخش شیشهای و غیر متبلور وجود ندارد. اغلب کانی در این بافت ، اتومورف بوده و شکل بلور شناسی خود را در سنگ حفظ میکنند و بعضی دیگر که حد فاصل کانیهای اتومورف را پر کردهاند، گزنومورف میباشند.
- بافت دانهای :
در این بافت بلورهای گزنومورف کوارتز بصورت منفرد و یا مجتمع فصای بین بلورهای اتومورف را پر کردهاست. در بافت دانهای فلدسپاتهای پلاژیوکلاز تقریبا اتومورف میباشند و در بین آنها فلدسپاتهای آلکالن بصورت گزنومورف و گاهی تقریبا اتومورف دیده میشوند. - بافت پورفیروئید :
گاهی در بعضی از سنگها بعضی از بلورها به قدری رشد میکنند که اندازه آنها به چند سانتیمتر میرسد. لذا به آن ساخت پورفیر مانند یا پورفیروئیدی میگویند. بلورهای بسیار درشت را پورفیروبلاست میگویند. - بافت پگماتیتی :
در این بافت بلورها بسیار درشت میشوند. بطوری که اندازه آنها بین چند سانتیمتر تا چند دسیمتر متغیر است. - بافت پگماتیک گرافیک :
موقعی است که یک بلور کوارتز و یک بلور فلدسپات آلکالن طوری در هم داخل شده باشند که یکی از آنها (معمولا فلدسپات آلکالن) متن را تشکیل داده و بلور دیگر ادخالها را بسازد. - بافت کروی :
در این بافت زمینه سنگ دارای بافت دانهای است و در این زمینه اجتماعاتی از بلورها بصورت کره با ساخت شعاعی قرار گرفتهاند. هر کره از طبقات متحدالمرکز و متناوب کانیهای تیره و روشن تشکیل شده به نحوی که کانیهای روشن در امتداد شعاعها کره و کانیهای تیره موازه با سطح کره رشد کردهاند. - بافت آپلیتی :
در این بافت بلورها ریز و یکنواخت هستند که با چشم غیر مسلح به آسانی قابل رویت نمیباشند. این بافت مخصوص دستهها و فیلونهای تودههای آذرین اسیدی غنی از پلاژیو کولز است.
بافت ریز بلور
بافت ریز بلور مخصوص سنگهای آتشفشانی ، دایکها ، سیلها و سطح خارجی تودههای نفوذی است.
- بافت دانهای ریز بلور :
در این بافت اندازه دانهها از بافت آپلیتی تا بافت کریپتو کریستال (نامرئی بلور) تغییر میکند. بافت دانهای ریزبلور بافت فلسی تیک نیز نامیده میشود. در بافت فلسی تیک پرفیریک بلورهای درشت در متن دانهای ریزبلور مشاهده میگردند. - بافت میکرولیتیک :
بافت میکرولیتیک مخصوص گدازههاست. در این بافت قسمت اعظم فلدسپات بصورت بلورهای اتومورف و باریک متبلور میگردد که میکرولیت خوانده میشود. فضای بین میکرولیتها را بخشی متبلور و نامرئی و یا غیر متبلور شیشهای پر میکند که اصطلاحا مزوستاز گفته میشود. - بافت میکرولیتیک پورفیریک :
اگر در بافت میکرولیتیک بلورهای درشت کانیها نیز دیده شود به آن بافت میکرولیتیک پورفیریک میگویند. - بافت دلریتی :
بافت دلریتی در سنگهای بازیک که بصورت فیلون ، دایک یا سیل تشکیل شده باشند دیده میشود. در بافت دلریتی بلورهای اتومورف پلاژیو کلاز طوری در کنار هم قرار میگیرند که بین خود فضاهای چند گوش بوجود میآورند و این فضاها بوسیله خمیرهای ریز بلور یا شیشهای پر میشود. در بافت دلریتی انترسرتال فضاهای بین پلاژیوکلازها را پیروکسن یا الیوین پر میکند.
بافت شیشهای
در این بافت قسمت اعظم و یا تمام سنگ غیر متبلور و شیشهای است بدین ترتیب که ماگما بقدی سریع سرد میشود که اتمها و مولکولها فرصت آرایش و تشکیل شبکه تبلور را ندارند. بافت تمام شیشهای در ماگماهای بازیک کمتر از ماگماهای خنثی و اسیدی بوجود میآید.
- بافت شیشهای مرواریدی :
در این بافت سنگ غیر متبلور و شیشهای بعد از انجماد نیز به سرعت سرد میشود در نتیجه شکستگیهای قوسی و کروی شکل در سنگ بوجود میآید که سبب خرد شدن آن به قطعات گرد نظیر مروارید میگردد. قطعات کروی قطری در حدود یک یا چند میلیمتر دارند. - بافت هیالو پورفیریک : بافتی است شیشهای محتوی بلورهای درشت.
- بافت هیالو اسفرولیتیک :
این بافت در سنگهای شیشهای که تبلور مجدد پیدا میکنند بوجود میآید. در این صورت بلورهای سوزنی کانیها مافیک مانند اوژیت (در بازالتها) و اژیرین (در سنگهای قلیائی) بصورت دستجات شعاعی یا شانهمانند در شیشه بوجود میآیند، سپس بلورهای کوارتز و فلدسپات متبلور میگردند. تمام این بلورها تشکیل اجتماعات کروی به قطر یک تا چند میلیمتر میدهند. - بافت دیاپلکتیک : بافتی است حد واسط بین ششهای و متبلور.
- بافت اوتاکسیتیک :
به بافتی گفته میشود که در آن قطعات شیشه بهم جوش خورده ، جهت یافته شده و حالت جریان نشان دهند. این اصطلاح را برای ایگنمبریتها بکار میبرند.http://daneshnameh.roshd.ir/
دیدگاهها بسته شدهاند.