بجای اینکه ماه همیشه در اندازه معمول و متناسب خود باشد، گاهی به صورت کره عظیمی در آسمان ظاهر میشود، بطوری که به نظر میرسد نیم از آسمان را پوشانیده و آن قدر به زمین نزدیک است که انسان به راحتی قادر به لمس آن میباشد.
دلیل این موضوع نزدیک شدن ماه به زمین و یا حتی تأثیرات غیر عادی جوی نیست. در واقع این حالت در اثر یک خطای ساده باصره بوجود میآید و این در شرایطی است که ماه پایین و روی خط افق قرار میگیرد، جایی که چشم آن را نزدیک به هر چیز روی زمین میبیند.
زمانی که ماه بالای خط افق است مقیاسی برای مقاسیه با آن وجود ندارد اما روی خط افق ، ماه به ناگاه بسیار بزرگ و نزدیک به ساختمانها ، درختان و جادهها به نظر میرسد. در واقع این حالت را میتوان چنین بیان کرد که مغز ما اجسامی را که در واقع بسیار بزرگ هستند (مثل آسمان خراشها) هنگامی که دور از خط افق قرار میگیرند بسیار کوچک میبیند و چنین میپندارد که ماه قطعا باید غول پیکر باشد و عکس العمل مغز در برابر اطلاعات بینایی گیج کننده این است که اندازه ظاهری آن را بزرگتر میبیند.
هلال ماه
دو نکته را در صورت بودن هلالی ماه در وسط و آخر و صورت بدر یا قرص کامل ماه در شب چهاردهم باید در فهم موضوع به یاد داشته باشید. نخست آنکه خورشید در هر صورت نیمی از ماه را همواره روشن میکند و اگر از آسمان و نه از زمین ، پشت به خورشید و رو به ماه میتوانستیم فرضا ماه را بنگریم، همه آن را به صورت بدر و قرص کامل میدیدیم، ولی چون ما از کره زمین ماه را مینگریم باعث میشود که تنها بخشی از آن دایره روشن را به صورت هلال و یا همه آن دایره روشن را به صورت بدر و یا قرص کامل ببینیم.
نکته دوم این است که صفحه مداری ماه منطبق بر صفحه دایره البروج نیست و زاویه۹ و ْ۵ با آن میسازد. پس علت اینکه در شب چهاردهم و یا تربیع اول و ثانی همیشه ماه گرفتگی (خسوف) رخ نمیدهد. همین عدم انطباق دو صفحه است و گرنه در هر مقابله ماه گرفتگی داشتیم و دیگر بدر رخ نمیداد. علت اینکه نور خورشید که به زمین میتابد مانند ماه آن را روشن میکند. ما در زمین مهتاب داریم. اگر انسانی در ماه میبود زمین مهتاب داشت! ولی شدن نور قرص زمین با توجه به بزرگی زمین شانزده بار از نور مهتاب بیشتر است. همین نور است که از زمین بازتاب کرده روی ماه میافتد و دوباره از ماه بازتاب میکند و به چشمان ما میرسد و در نتیجه بخش تاریک ماه را کمی روشن میکند.
منبع:http://daneshnameh.roshd.ir
دیدگاهها بسته شدهاند.