بعد از مریخ و قبل از مشتری کمربندی از اجرام کوچک سنگی و فلزی وجود دارد که در محدوده ای بین ۲ تا ۴ برابر فاصله زمین تا خورشید، به دور مرکز منظومه شمسی می چرخند. این اجرام به قدری کوچک هستند که نمی توان آنها را سیاره نامید، از این رو آنها را با اصطلاح خرده سیارک می شناسند.
هر چند میلیون ها خرده سیارک در کمربند مورد بحث وجود دارد اما آنها بسیار از هم دورند و فضای این کمربند در هنگام گذر از آن خیلی خالی به نظر می رسد. در زمان شکل گیری منظومه شمسی، اجرامی که در مدار مورد اشاره قرار گرفته بودند به دلیل اثرات جاذبه عظیم مشتری و فاصله مخصوصی که از خورشید داشتند، دچار موقعیتی شدند که از یکپارچه شدن آنها جلوگیری می کرد.
بیشتر دانش ما از سیارکها مربوط به مطالعه پاره ای از آنها است که در زمین سقوط کرده اند. سیارکها عمدتاً از سیلیکات یا همان سنگ و کمی از آهن و نیکل تشکیل شده اند. باقی جرم تشکیل دهنده سیارکها را آلیاژهایی از این سه ماده تشکیل می دهد.
در جنگ جاذبه ای میان خورشید و مشتری، وستا و سرس، دو تن از ساکنان کمربند سیارک ها توانستند جان سالم به در ببرند و همچنان از زمان شکل گیری تا به الان دست نخورده باقی بمانند. شواهد نشان می دهد هر کدام از این دو ویژگی ساختاری متفاوتی دارند بنابراین هر یک باید مسیر تکاملی مختلفی را طی کرده باشند. وستا سیارکی خشک و ساختار یافته به نظر می رسد که ویژگی های سطحی متفاوتی مانند گدازه های بازلتی یا دهانه های عمیق در قطب جنوب را دارا می باشد. در مقابل سرس دارای سطحی رسی و گردوغبار گونه است که شواهدی از وجود آب در آن دیده شده است و این موضوع دانشمندان را برای جستجوی لایه های یخ در آن کنجکاو کرده است.
,سیارک ها,کمربند سیارکی,نجوم ، ستاره شناسی و فضانوردی
ویژگی های فیزیکی وستا بسیار شبیه ساختار سیارات داخلی منظومه شمسی است در حالی که سرس مانند قمرهای یخی سیارات خارجی منظومه شمسی به نظر می رسد. با مطالعه این تضادها و مقایسه خصوصیات این دو سیارک، دانشمندان می توانند اطلاعات خود را درباره مرحله تبدیل مناطق صخره ای درونی به مناطق یخی بیرونی منظومه شمسی افزایش دهند.
اگرچه منجمان توجه خاصی به این اجرام دارند اما میان مردم، سیارک ها چندان هم خوش نام نیستند، چرا که بیشتر خطر برخورد با زمین را یادآوری می کنند. با این حال نباید فراموش کنیم که همین اجرام مرگبار در عین حال پیک حیات هم هستند. این پیک ها با خود مواد معدنی و مواد لازم برای تشکیل حیات را حمل می کنند. بنابراین کمربند سیارک ها یکی از مهم ترین بخش های منظومه ی شمسی به حساب می آید. اما این کمربند در منظومه های دیگر هم وجود دارد، پس آیا این منظومه ها میزبان حیاتند؟ چگونه می توان فهمید که سیارک ها در منظومه های سیاره ای پیک مرگند یا پیک حیات؟
بیشتر دانش ما از سیارکها مربوط به مطالعه پاره ای از آنها است که در زمین سقوط کرده اند. سیارکها عمدتاً از سیلیکات یا همان سنگ و کمی از آهن و نیکل تشکیل شده اند. باقی جرم تشکیل دهنده سیارکها را آلیاژهایی از این سه ماده تشکیل می دهد
ربکا مارتین از دانشگاه کلرادو و ماریو لیویو از مۆسسه ی علوم تلسکوپ فضایی اسپیتزر برای پاسخ دادن به پرسش های مطرح شده به سراغ حلقه های خرده سنگ پیرامون ستاره ها و سیاره هایی به بزرگی مشتری در منظومه های دیگر رفته اند. آن ها با بررسی مدل شکل گیری این حلقه ها، پی بردند که تعداد اندکی منظومه ی سیاره ای وجود دارد که در آن ها برای شکل گیری کمبرند سیارک ها، سیارات دقیقاً در جای مناسبی قرار گرفته اند. شاید بتوان گفت که از این لحاظ منظومه ی شمسی، منظومه ای منحصر به فرد و خاص است.
در حال حاضر ۳ مدل برای نحوه ی شکل گیری کمربند سیارک ها در منظومه های دیگر وجود دارد:
مدل نخست: سیاره های مشتری مانند به مرور به داخل منظومه مهاجرت کرده اند و با این مهاجرت کمربند سیارک ها را که در حال شکل گیری بوده است، از بین برده اند و سیارک ها و خره سنگ ها به بیرون از منظومه پرتاب شده اند. در نتیجه با تعداد اندک باقی مانده از آن ها، سیارات خاکی زمین مانند از وجود سیارک های ارزشمند بی بهره مانده اند. طبیعتاً با وجود حلقه ی نازک باقی مانده از سیارک ها جندان امیدی به تولد حیات در این منظومه ها نمی توان داشت.
,سیارک ها,کمربند سیارکی,نجوم ، ستاره شناسی و فضانوردی
مدل دوم: اصلاً در برخی منظومه ها سیارات مشتری مانند شکل نگرفته اند. در نتیجه کمربند پهن و پرجرمی از سیارک ها وجود دارد که سیارات خاکی را بمباران می کنند. در این حالت هم چندان شانسی برای تولد حیات وجود ندارد.
مدل سوم: در این مدل سیارات مشتری مانند در لبه های بیرونی تر منظومه شکل گرفته اند و فقط اندکی به داخل پیشروی کرده اند. این پیشروی در حدی است که مانع از شکل گیری کمربند پهن و بزرگی از سیارک ها شود. در این صورت به اندازه ی کافی سیارک برای انتقال حیات به سیارات زمین مانند وجود دارد ولی این تعداد آن قدری نیست که باعث نابودی حیات شود. منظومه ی شمسی در این دسته قرار می گیرد.
در این مقایسه فقط ۴ درصد از سیاره ها و حلقه ها اندازه ای مناسب دارند و در جای مناسبی هم قرار گرفته اند. چنین نتیجه ی شگفت آوری کمک بسیار بزرگی به جست وجوی حیات در منظومه های دیگر است.
http://elmi.akaup.com
دیدگاهها بسته شدهاند.