کنجکاوی درباره‌ی سنگ مرموز مریخی

مدیر فروش تیر 16, 1398 دیدگاه‌ها برای کنجکاوی درباره‌ی سنگ مرموز مریخی بسته هستند
کنجکاوی درباره‌ی سنگ مرموز مریخی

مجله علمی ایلیاد – تنها چند روز از فرود کاوشگر اینسایت بر روی مریخ می‌گذرد و تصاویر خیره‌کننده‌ای از محل فرودش را به زمین مخابره کرده است. اما تصاویر جدید دریافت شده از یکی دیگر از ساخته‌های دست بشر بر روی مریخ، خبرساز شده است. مریخ‌نورد کنجکاوی تصویر بسیار عجیب و جنجالی را به زمین ارسال کرده است.

مریخ‌نورد کنجکاوی از سال ۲۰۱۲ میلادی بر روی مریخ حضور دارد و در این دوران تصاویر زیادی به زمین ارسال کرده است و این آزمایشگاه مریخی توانسته نمونه‌های زیادی از سیاره‌ی سرخ را تجزیه و تحلیل کند و نتایج آن‌را به زمین بفرستد. در تصویری که در روز ۲۶ نوامبر ۲۰۱۸ به زمین مخابره شده است، جسمی درخشان و تخم‌مرغی شکل بر روی خاک سرخ مریخ را نشان می‌دهد.

حال افراد زیادی این سوال را مطرح می‌کنند که آیا این جسم می‌تواند اثری از زندگی فرازمینی‌ها در گذشته بر روی مریخ باشد؟ جواب مشخص است؛ خیر. این شئی هیچ نشانه‌ای از زندگی بیگانگان بر روی مریخ نیست. دانشمندان پروژه‌ی کنجکاوی، برای مشخص شدن ماهیت این سنگ عجیب و غریب که آن‌را «Little Colonsay» نامیده‌اند، آزمایش‌هایی را با کمک ابزارهای کاوشگر کنجکاوی، انجام داده‌اند.

دانشمندان آزمایشگاه پیش‌رانش جت ناسا، در بیانیه‌ای اعلام کردند: «ممکن است این تکه سنگ، شهاب‌سنگی باشد که از فضای منظومه‌ی شمسی، بر روی مریخ سقوط کرده است. شناسایی ماهیت اصلی و تایید این نظریه‌، نیاز به آزمایش‌ها و تجزیه و تحلیل جدی و دقیقی دارد تا طبیعت واقعی آن مشخص شود.»

کاوشگر کنجکاوی، ابزار و روش‌های آزمایشگاهی خاصی برای چنین بررسی‌های شیمیایی در خود دارد. با استفاده از ابزاری به نام «ChemCam»، کنجکاوی لیزری به قطعه‌ی موردنظر می‌تاباند و با تحلیل گازهای تبخیر شده از نقطه‌ای که لیزر به آن تابیده، ماهیت آن‌را تشخیص می‌دهد. پیش از این نیز مریخ‌نورد کنجکاوی در سال ۲۰۱۶ از این روش برای بررسی قطعه‌ای دیگر استفاده کرده بود و وجود عناصر آهن و نیکل را در آن تشخیص داده بود. تا کنون کنجکاوی تعداد کمی شهاب‌سنگ را بر روی سیاره‌ی مریخ کشف کرده است. اکنون ثابت شده است که این تصویر خیره‌کننده‌، شهاب‌سنگ درخشانی است که بر روی مریخ سقوط کرده است و لایه‌های سطحی آن بر اثر سوختن در جو مریخ، سیقل و درخشان شده.

مریخ با برخوردهای شهاب‌سنگی غریبه نیست؛ از طرفی فشار جو مریخ ۱ درصد فشار جو زمین است، بنابراین شهاب‌سنگ شانس بیشتری برای رسیدن به سطح مریخ دارد. به‌نظر می‌رسد که ماهیت این شهاب‌سنگ با آن‌هایی که بر روی زمین سقوط کرده است، تفاوت زیادی دارد. تنها در ۴.۴ درصد از شهاب‌سنگ‌های پیدا شده بر روی زمین، عنصر آهن وجود داشته است و اغلب شهاب‌سنگ‌ها سنگی هستند. با این وجود، در اکثر همین شهاب‌سنگ‌های کمی که بر روی مریخ یافت شده‌اند، آهن وجود داشته است. دلیل وجود زیاد این نوع شهاب‌سنگ بر روی مریخ نامشخص است، اما یکی از دلایل اصلی وجود این نوع شهاب‌سنگ‌ها، می‌تواند فشار کم جو و مقاومت و اصطکاک کم جو مریخ در برابر شهاب‌سنگ‌هایی باشد که باعث می‌شود فرسایش کمتری را داشته باشد.

نوشته: تام هال
ترجمه: علی عمانی – مجله علمی ایلیاد
منبع: iflscience.com
https://iliadmag.com

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.