برخوردهای شهاب سنگی به زمین همواره یکی از جذابترین مباحث در جامعه اخترشناسی بوده است اما به نظر می رسد این « جذابیت» در حال گذر به مفهومی «نگران کننده» باشد تا آنجا که سازمان ملل از ورود جدی خود به این مقوله خبر داده است.
به گزارش مهر، در این زمینه ورود سازمان ملل به این مباحث و هشدار دانشمندان برجسته آن بر اهمیت موضوع افزوده است. به تازگی یکی از دانشمندان برجسته سازمان ملل هشدار داده است، جامعه جهانی باید با مکاری نزدیک خطرهای احتمالی ناشی از برخورد شهاب سنگها به زمین را از بین ببرد.
اظهارات جدید و بحث برانگیز پروفسور ریچارد گروتر در حالی مطرح شده است که گروهی از کارشناسان علوم فضایی خواستار آن شده اند تا تلاشهای جدید علمی برای بررسی واکنش لازم در خصوص برخوردهای احتمالی شهاب سنگی به زمین صورت گیرد.
در همین حال، انجمن کاشفان فضایی (ASE) اعلام کرده است، انجام مأموریتهایی برای دستیابی به درک بهتر از شهاب سنگها به موافقت جهانی نیاز دارد. در همین خصوص قرار است سازمان ملل نیز در فوریه سال آینده میلادی به بررسی جدی این موضوع بپردازد.
در گزارش اخیر انجمن کاشفان فضایی، گروهی از دانشمندان و فضانوردان سابق به آمار و ارقام ثبت شده تاریخی اشاره کرده اند تا بر خطر احتمالی برخوردهای شهاب سنگی به زمین تأکید شده باشد. بخشی از این یادآوریها شامل برخورد شهاب سنگی در ۶۵ میلیون سال پیش به زمین است که احتمالاً موجب از بین رفتن دایناسورها شده بود.
از آن گذشته نباید پدیده «تونگاسکا» را نیز فراموش کرد. این برخورد در سال ۱۹۰۸میلادی موجب از بین رفتن اراضی جنگلی به مساحت ۲۰۰۰ کیلومتر در منطقه سیبری روسیه شده بود. اثری که این برخورد بر سیبری داشته است، به اندازه شهر بزرگی همچون نیویورک بوده است
اخترشناسان و کارشناسان علوم فضایی معتقدند برخورد بعدی اصلی با زمین می تواند در ۲۰ سال آینده رقم بخورد. Apophis شهاب سنگی است که گفته می شود در راه زمین است و تجزیه و تحلیلهای صورت گرفته در این زمینه نیز گویای آن است که این برخورد شهاب سنگی به احتمال یک در ۴۵ هزار صورت خواهد گرفت.برخورد Apophis به زمین می تواند به ایجاد انفجاری به قدرت ۵۰۰ مگاتن منجر شود. این قدرت خیره کننده حداقل ۱۰۰ برابر قدرتمندتر از برخورد شهاب سنگ یاد شده به منطقه سیبری است که هم اکنون ۱۰۰ سال از آن حادثه می گذرد.
محققان بین المللی اعلام کردند که خطر برخورد شهاب سنگها با زمین امری واقعی است که می تواند به نابودی قسمتهای عظیمی از سیاره زمین در کمتر از چند ثانیه منجر شود.گزارشهای جدید اخترشناسان خطر برخورد شهاب سنگی در ابعاد یک زمین فوتبال را با شهر نیویورک بسیار نزدیک می داند که در این صورت این شهر در عرض یک ثانیه به طور کلی نابود شده و از کره زمین محو خواهد شد.
به گفته محققان، در صورت وقوع چنین حادثه ای امواج رها شده از برخورد با انفجار همزمان چندین بمب هیدروژنی برابری خواهد کرد. محققان بر این باورند که خطر برخورد شهاب سنگها با زمین واقعی بوده و امکان انفجار و نابودی آنها قبل از برخورد بسیار سخت تر و پیچیده تر از آن است که در فیلمهای سینمایی مانند آرماگدون تصور می شود.
با این حال، متخصصان فیزیک نجومی معتقدند بهترین راه برای مهار و جلوگیری از چنین فاجعه ای انحراف مسیر شهاب سنگ است که برای انجام این کار ابتدا باید عواقب ایجاد انفجار شهاب سنگ را مورد بررسی قرار داد.
به گفته متخصصان، انفجار این ساختارهای طبیعی می تواند خطرهای یکسانی با برخورد با زمین داشته باشد، زیرا با این کار امکان برخورد بیش از ۱۰۰ قطعه کوچک از یک شهاب سنگ بزرگ با زمین افزایش خواهد یافت.
به همین دلیل قبل از هر اقدامی متخصصان نیازمند بررسی نوع ساختار شهاب سنگهای مهاجم هستند تا با به دست آوردن دیدگاهی دقیق از ذرات سازنده، نیروی نگهدارنده ذرات و نحوه انفجار ذرات به شیوه ای مطمئن و امن برای جلوگیری از وقوع این «بلایای آسمانی» دست یابند.
آخرین تحقیقات و بررسی های دانشمندان در این مورد بزودی در گردهمایی شهاب، شهاب سنگ و ستاره های دنباله دار که به حمایت دانشگاه جان هاپکینز برگزار خواهد شد ارایه می شود.
در این میان، سازمان ملل نگرش جدی به این موضوع دارد. پروفسور گروتر از شورای تأسیسات فناوری و علوم انگلیس که ریاست گروه کاری سازمان ملل در خصوص اشیای نزدیک به زمین را بر عهده دارد، می گوید: این تهدیدها نیازمند توجه جدی است.سازمان ملل نسبت به برخوردهای احتمالی شهاب سنگها به زمین در دو دهه آینده ابراز نگرانی کرده است.
وی معتقد است: این رویداد می تواند در یک لحظه روی داده، اما شمار قابل توجهی از قربانیان را به همراه داشته باشد. سازمان ملل در ابعاد کلی موافق انجام اقدام ضروری است، گرچه بر روی شکل انجام کار باید بررسیها و صحبتهای زیادی شود.
http://www.payam-aftab.com
دیدگاهها بسته شدهاند.