عصر تاریکی جهان فرا میرسد!!
هنوز زمان زیادی از تولد این جهان نو زاییده شده ، نگذشته بود که تاریکترین عصر همه تاریخ بر عالم حکم فرما شد. یک میلیون سال بعد از انفجار بزرگ ، تمام موادی که هم اکنون در جهان وجود دارند، چیزی بیشتر از ابرهای سترگ و تیره هیدروژن خنثی نبودند. جهانی که به سرعت از هم گشوده و منبسط میشد، کم کم سردتر شد و نور اولیه آن ، در نخستین شوربای کیهانی ، در تاریکی فرو رفت: “عصر تاریکی” شروع شده بود.
سعی در یافتن اسرار جهان
هر چند سخن گفتن درباره جهان اولیه بسیار دشوار مینماید و نیز اختلاف نظرها و نظریهها در مورد آن فراوان است، اما دانشمندان بسیاری با بررسی دقیق نشانههای هر چند کوچک از آن دوران سعی در یافتن رازهای سر به مهر “جهان نوزاد” دارند. در این میان یکی از مبهمترین مقاطع تاریخ عالم ، زمانی است که به “عصر تاریکی” معروف شده است. دورهای در حدود یک میلیارد سال که هیچ جرمی که بتواند از خود نور تولید کند، هنوز بوجود نیامده بود: زمانی که اتمها در حال شکل گیری بودند. و چون نوری از آن دوران در اختیار نداریم، بررسی و قضاوت در موردش بسیار سخت و همراه با گمانه زنیهای فراوان خواهد بود.
در واقع سلطه تاریکی بر عالم تا هنگام تشکیل نخستین ستارهها در کهکشانهای اولیه ادامه داشت. بعد از این بود که امواج فرابنفش ستارگان تازه متولد شده ، باعث یونیزه شدن گازهای خنثای میان کهکشانها شد و آنها را به درخشش و روشنایی وا داشت.
عصر تاریکی در تاریخ کیهانشناسی
با این حال هنوز این ” دوران گذار” در تاریخ کیهانشناسی نکات مبهم بسیاری دارد: آغاز این دوره چه هنگام بود و عمرش کی به پایان رسید، این تغییرات چطور رخ دادند، ستارگان اولیه در کجا و به چه هنگام شکل گرفتند و چه بر سرشان آمده است؟ … این چنین است که اگر جرمی در لبه این “گودال تاریک” زندگانی عالم یافته شود، آینهای تمام نما خواهد بود از دوران پیش از خود و نشانهای از ابتدای ماده ، چیزی که امروز به آن اینگونه مینگریم.
یافتن شاهدان دوران “عصر تاریکی”
چنین جرمی یافت شد: کهکشان LALA J142442.24+353400.2 در صورت فلکی عوا. این کهکشان با استفاده از وسیلهای که به اختصار به آن Large Ara Lyman Alpha “لالا” میگویند و توسط اخترفیزیکدانان دانشگاه استنفورد کشف شد. گروهی از دانشمندان این دانشگاه موفق شدند جرم بسیار بزرگی را در مرز این دوران تاریخی کشف کنند. آنها ابرسیاهچالهای را در مرکز این کهکشان ابتدایی یافتهاند که بیش از ۱۰ میلیارد برابر خورشید منظومه شمسی جرم دارد. نور این کهکشان جوان و البته بسیار دور ، از زمانی به ما رسیده است که جهان تنها ۶ درصد عمر کنونی خویش را داشت. هنگامی که جهان برای نخستین بار ، نور ستارهها و کهکشانها را به خود میدید.
کهکشان یاد شده در طرحی که آسمان را برای یافتن اجرامی که طیف نشری قوی در طیف خود دارند، بررسی میکرد، یافت شد. نور ستارگان کهکشانهایی که طیفی تقریبا یک دست و صاف دارند (مثل طیفی که از نور لامپهای سفید بدست میآید) نشان دهنده آن است که آن کهکشانها ، محل زایش ستارگان جدیدی هستند که میتوانند درصد قابل توجهی از نور خود را در چند طول موج مشخص ساتع کنند. این طول موجها به صورت خطوط پر رنگی در طیفشان مشخص میشود.
چنین خطوط نشری هنگامی در یک طیف بوجود میآیند که هیدروژن (یا چند عنصر دیگر) میان ستارهای ، بر اثر تابش اشعه فرابنفش ستارگان تازه متولد شده در پشت خود ، برانگیخته شوند و انرژی مازاد را در طول موجهای خاصی دوباره بتابانند. (لامپهای نئون نیز رنگهای زیبای خود را از طریق فرآیندی مشابه تولید میکنند).
منبع:http://daneshnameh.roshd.ir
دیدگاهها بسته شدهاند.